Onderhoudsvoorschriften Gelakt Parket
Bij een lakvloer zorgt de aangebrachte laklaag voor bescherming van het hout. Met reiniging en onderhoud zorgt u ervoor, dat deze beschermlaag in top conditie blijft en een lange levensduur van de vloer verzekerd is. Met een beetje aandacht en de juiste producten (en hulpmiddelen) blijft de vloer zonder al te grote inspanningen tevens mooi, schoon en hygiënisch.

Dagelijkse reiniging
Dagelijkse reiniging van een gelakte parketvloer kan eenvoudig door de vloer te stofzuigen (in borstelstand of voorzien van een speciale harde-vloeren borstel) of met een stofwisser (genre Blue Dolphin).
Verder kan een gelakte parketvloer tussendoor worden gereinigd met in water opgeloste LeHa Clean reiniger voor gelakte vloeren. Dit middel lost vuil en vet op en verwijdert eenvoudig de meeste vlekken. NB: Lecol Clean is ook goed te gebruiken voor tegels, ramen en kunststofvloeren.
Werkwijze: Los Lecol Clean op in lauw water en reinig met behulp van een Blue Dolphin systeem. Pas echter op dat er niet teveel water op de vloer wordt gebracht, wring daarom de dweil altijd goed uit.

Vlekverwijdering
Op de hiervoor beschreven werkwijze kunt u natuurlijk ook tussentijds eenvoudig vlekken verwijderen. Is de vloer flink vervuild, bijvoorbeeld door een feestje of door achterstallig onderhoud, dan kunt u de vloer het beste intensief reinigen. Dit is tevens de voorbehandeling voor het aanbrengen van een nieuwe polishlaag.
Werkwijze: Los Lecol Remover intensief reiniger op in lauw water en reinig met behulp van Blue Dolphin systeem. Spoel vervolgens de dweil goed uit en reinig met schoon water de vloer nog een keer. Pas echter op dat er niet teveel water op de vloer wordt gebracht, wring daarom de dweil of mop altijd goed uit.

Aanbrengen van polishlagen
Door een laag polish aan te brengen op de vloer blijft de laklaag in optimale conditie en is een goede bescherming gewaarborgd. Met een Lecol polish beschermt u dus in feite de basisbeschermlaag. Vervolgens slijt de aangebrachte laag polish in plaats van de laklaag. Verder heeft een polish een goede corrigerende werking, dat wil zeggen dat kleine krassen en beschadigingen worden opgevuld.

Werkwijze:

 • Stap 1: Voor een optimale hechting van de nieuwe polishlaag is het belangrijk de vloer vooraf grondig te reinigen. Vanzelfsprekend komt dit ook de hygiëne en het uiterlijk van de vloer ten goede. Zie ook Vlekverwijdering.
 • Stap 2: Verdeel de vloer denkbeeldig in een aantal goed te bewerken vloeroppervlaktes. Besprenkel steeds een gedeelte van de vloer en verdeel de polish vervolgens met behulp van een speciale polishverdeler (genre Blue Dolphin) gelijkmatig over dit vloergedeelte.
 • Stap 3: Werk altijd nat in nat. Dat wil zeggen dat u de polish in de randen, van naast elkaar liggende vloeroppervlaktes (stap 2), door elkaar wist voordat de polish droog is. Let op: nooit een drogende polish corrigeren.
 • Stap 4: Denk eraan dat u niet over de vloer kunt lopen totdat deze geheel droog is. Dit duurt gemiddeld 30 minuten. Of de vloer droog is kunt u meestal zien of eventueel voelen.
 • Stap 5: Na afloop de polishverdeler goed uitspoelen met water en eventueel wassen in wasmachine.

Welke Polish past bij mij?
Finish: De LeHa Ploish producten onderscheiden zich ondermeer in glansgraad. De glansraad loopt op van glans, zijdemat, mat naar extra mat. Kies de finish die bij u past Slijtvastheid: Alle LEHA producten geven een goede bescherming. Wilt u echter een super slijtvaste bescherming dan kiest u voor een Master Polish product. Dit product vraagt wel iets meer aandacht bij het opbrengen op de vloer dan andere producten. Antislip: LeHa heeft ook een product ontwikkeld waarmee u een antisliplaag aanbrengt. Vindt u dit belangrijk dan kiest u voor LEHA Anti-Slip Polish.

Hoe vaak onderhoud uitvoeren?
Het aanbrengen van een nieuwe polishlaag moet een aantal keren per jaar gebeuren. Hoe vaak is niet precies aan te geven, omdat dit beïnvloed wordt door uw gezinssituatie en leefgewoonte. Een gemiddelde richtlijn is op basis van ervaringen is:

 • Master Polish gemiddeld 1 tot 2 keer per jaar.
 • Easy Polish 3 tot 5 keer per jaar.
 • Anti-Slip Polish 3 tot 5 keer per jaar.

Wanneer nieuw onderhoud nodig is, kunt u makkelijk zelf beoordelen. U moet daarbij letten op zichtbare slijtage van de polish. Constateert u dat de vloer op veel plaatsen dof/ schraal geworden is, dan vraagt de vloer om een nieuwe behandeling. Vanzelfsprekend treedt dit met name op op plaatsen waar u veel loopt en /of zit.

LET OP!
Gebruik alleen reinigingsmiddelen die geschikt zijn voor houten vloeren en dus niet de normale huishoudelijke producten. Deze kunnen namelijk de onderhoudslaag of laklaag beschadigen en er bestaat een risico dat de vloer verkleurt. Ook is de kans aanwezig dat een nieuwe laag polish slecht hecht.

Onderhoudsvoorschriften voor Laminaat
“Dagelijkse” schoonmaak van een laminaatvloer kan eenvoudig door de vloer te stofzuigen (in borstelstand of voorzien van een speciale parketvloeren borstel) of met een stofwisser. Als u een wisser wilt aanschaffen dan zijn er verschillende merken die geschikt zijn voor uw vloer namelijk: Blue Dolphin, Lecol, Hara, Brabantia, Leiffheit en Flipper.

Voor laminaat hebben wij een speciale reiniger in huis om u laminaatvloer optimaal te onderhouden. Dit middel is Lecol Refresher. Met dit middel zorgt u in 1 handeling voor reiniging van Uw vloer als mede dat het product een beschermlaagje aanbrengt. Voeg de op de verpakking aangegeven hoeveelheid Refresher toe aan lauw water. Neem vervolgens de vloer af met een goed uitgewrongen dweil van Uw wissysteem en laat de vloer drogen voordat u die betreedt. De vloer nooit te vochtig afnemen en de dosering nooit boven de aangegeven maximale hoeveelheid brengen.

Let op!
Gebruik alleen reinigingsmiddelen die geschikt zijn voor houten vloeren en dus niet de normale huishoudelijke producten. Deze kunnen namelijk de melaminelaag beschadigen en er bestaat een risico dat de vloer verkleurt en dof wordt.

Onderhoudsvoorschriften voor met olie behandelde vloeren
Reiniging en onderhoud van met Floorservice Hardwasolie en Color hardwasolie behandelde vloeren.

Bescherming van de geoliede vloer: Onder stoelen en tafels viltjes plaatsen, planten nooit rechstreeks op een houten vloer zetten, altijd in een wateropvangbak.

Droogreiniging van de vloer: Loszittend vuil bij voorkeur verwijderen met behulp van een stofzuiger of Floorservice Droogreinigingsdoekjes. Achtergebleven zandkorreltjes kunnen krassen in het oppervlak veroorzaken. De nieuw geoliede vloer tijdens de eerst 10 dagen alleen droogreinigen.

Natreinigen van de vloer:Bij vastzittend vuil de vloer met Floorservice Parketreiniger dweilen. Circa 100ml Parketreiniger met 10 liter schoon water mengen en de vloer met een goed uitgewrongen dweil reinigen. Alvorens de vloer weer te belopen, de vloer goed laten drogen.

Onderhoud van de vloer: Om de vloer in optimale conditie te houden , is – afhankelijk van de gebruiksintensiteit van de vloer – van tijd tot tijd een behandeling met Floorservice Onderhoudsolie nodig. In het geval van wit geoliede vloeren , Onderhoudsolie wit en voor donkere tinten Floorservice Onderhoudsolie naturel gebruiken. In het geval van gerookt wit geoliede vloeren, Onderhoudsolie Antiek wit gebruiken.
Eerst de vloer met Floorservice Parketreiniger grondig reinigen en goed laten drogen. Op kleinere oppervlaktes de Floorservice Onderhoudsolie dun en gelijkmatig met een doek in richting van de houtnerf aanbrengen.
Bij grotere oppervlaktes adviseren wij het gebruik van een éénschijfsmachine. De Onderhoudsolie in de vorm van een slang op de vloer druppelen en met een éénschijfsmachine en met een dikke witte pad inploijsten. 1 liter Onderhoudsolie is voldoende voor circa 70 tot 100 m2 vloeroppervlakte.

Klik hier voor de pdf Reiniging en Onderhoud.

Droogtijd: 6 tot 12 uur (afhankelijk van de omgevingstemperatuur en ventilatie).
Voor gedetailleerde productinformatie verwijzen wij naar de technische productbladen en de informatie op de verpakking.

 • Vuil en zand werken als schuurpapier. Stofzuig (met de zuigmond in de borstelstand) daarom de vloer regelmatig of gebruik hiervoor een stofwisser.
 • Plaats bij ingangen, zoals bij voor- en achterdeuren en schuifpuien goede inloopmatten.
 • Let op bij inloop- en andere matten dat hierin geen zogenaamde weekmakers zijn verwerkt; dit zijn grondstoffen die schade kunnen toebrengen aan de vloer.
 • Plaats beschermingsmiddelen zoals viltglijders onder tafel en stoelpoten en ander meubilair die regelmatig verschoven worden en/of krassen kunnen veroorzaken; hiermee voorkomt u (ernstige) beschadigingen.
 • Pas op met schoeisel voorzien van naaldhakken; is de hak hieronder versleten, dan kunnen deze putjes in de vloer veroorzaken.
 • Bij een lage relatieve luchtvochtigheid kan het zinvol zijn om een luchtbevochtiger aan te schaffen om de houten vloer optimaal in conditie te houden. Vooral in de winter kan de luchtvochtigheid in huis sterk dalen en kunnen krimpnaden ontstaan.
 • Plaats plantenbakken met openingen en dergelijke nooit direct op de vloer, maar zet deze bijvoorbeeld op een schaal, zodat er geen water op de vloer kan lekken.
 • Indien u een houten vloer vochtig afneemt, moet dit altijd met een goed uitgewrongen dweil gedaan worden. Neemt u de vloer te nat af, dan kan het hout plaatselijk extreem gaan uitzetten of kunnen er bij de naden verkleuringen ontstaan.
 • Laat ook nooit plassen water of ander vocht op de vloer staan, maar verwijder deze snel.